De Australian Labradoodle heeft 2 soorten vacht, namelijk de fleecevacht of de wolvacht.
Doordat de Australian Labradoodle niet verhaart, kunnen mensen met een allergie voor huisdieren prima deze hond in huis halen. Maar dat is niet alles. Met bepaalde eigenschappen is de vacht op z’n mooist. De haren zijn recht, golvend of in spiraalvorm en in lagen vallen. De vacht mag niet te dik of te vol zijn, maar ook zeker niet pluizig of dun.
Fleecevacht
De haren van de fleecevacht moeten licht en zijde-achtig aanvoelen. Het mag bijna stijl maar ook golvend zijn. Je hebt dus fleece en curly fleece vacht.
Wolvacht
De wolvacht is veel dikker dan de fleecevacht. De wolvacht van de Australian Labradoodle lijkt dan meer op schapenvacht en hij moet er bijna zo uitzien als pijpenkrullen. Deze vacht is lastiger te onderhouden dan de fleecevacht.
Unieke eigenschappen
Beide vachten hebben geen ondervacht, geven geen geur af en mogen niet verharen. De vacht van de Australian Labradoodle is, als je het vergelijkt met andere honden, een onderhoudsvriendelijke vacht mits je goede vachtzorg toepast. Het unieke aan de doodlevacht is dat de nieuwe vacht door de oude heen groeit.
Je kan helaas niet voorkomen dat er allergenen in de vacht achterblijven, bijvoorbeeld pollen van grassen. Het is belangrijk dat je de vacht dus schoon en allergeenvrij houdt, om allergische reacties te voorkomen. Een regelmatige verzorging van de vacht is dus nodig!
Mijn advies is om in ieder geval de hond 2x per week te kammen en borstelen. Een stevige borstelbeurt is wel noodzakelijk en het voordeel is dat de hond hieraan gewend raakt. Je begint beneden met borstelen en je werkt dan van laagje voor laagje naar boven. Begin bij de poten en werk zo naar de kop. Om de vacht schoon te blazen, gebruik je een doodlebooster, dagelijks of om de dag. Spray na de borstelbeurt met een vachtverzorgings-spray om de haarschubben te sluiten.
Het is verder heel normaal dat de vacht van de pup verandert als hij volwassen wordt. Deze verandering vindt plaats tussen de 9e en de 14e maand.in deze periode gaat de vacht snel klitten en vilten. Het is heel belangrijk om 3x per week te borstelen om dit te voorkomen.
Tip: regelmatig korter knippen
Mijn advies is om de vacht van de Australian Labradoodle regelmatig iets korter te laten knippen. Dit scheelt een hoop onderhoud voor jezelf en de hond. Maar pas op, laat de hond niet zomaar scheren. Dat is lang niet altijd nodig.
Het is mogelijk om een borstel workshop te volgen bij mij, zie hiervoor de prijslijst. Het is belangrijk om ten minste elke drie maanden je labradoodle een knipbeurt te geven, om klitten te voorkomen en ervoor te zorgen dat hun vacht lekker zacht blijft.
Materiaal vachtzorg
Een goede verzorging van de labradoodle vacht is erg belangrijk. Onderstaand een overzicht van handige materialen om de vacht van uw labradoodle te verzorgen. I-Doodle gebruikt onder andere deze materialen ook bij elke trimbeurt. Wilt u zelf niet telkens uw labrodoodle een borstelbeurt geven? Ook borstelbeurten kan i-Doodle voor u verzorgen.
De activet borstel is voor de labradoodle vacht een zeer goede borstel. Aangezien een labradoodle 2x per week geborsteld dient te worden, is een goede borstel een must.
De activet borstel is er in drie gradaties. De groene borstel (Univ. Pro Zacht) is bedoeld voor een zachte huid/ vacht. De paarse borstel (Univ. Pro Hard) is een borstel bedoeld voor een dikke stugge vacht. De rode borstel (Mat Zapper) is specifiek bedoeld voor een vacht die snel klit en vilt. Vraag gerust welke borstel het meest geschikt is voor uw hond. De borstels zijn bij diverse speciaalzaken of webshops te verkrijgen, bijvoorbeeld bij Doodle-Ster.
Een waterblazer/Booster blaast het vuil uit de vacht en droogt de vacht. Om de paar dagen uw hond vanaf de huid doorblazen. U blaast het stof en vuil er snel uit en houdt u de vacht open. Daardoor klit de vacht ook minder. Ideaal om de vacht schoon te maken en/of te drogen. Een waterblazer is bij diverse speciaalzaken of webshops te verkrijgen, zoals bij Witjesverzendhuis.
Een kam met roterende puntjes is om te controleren of de vacht klitvrij is een musthave. Fijn om klitten uit langharige vachten te halen.
De matsplitter is een goed hulpmiddel bij het verwijderen van klitten/vilt. Hiermee kunt u eenvoudig een klit of knoop in de vacht doorsnijden.
Vanaf welke leeftijd beginnen met borstelen van mijn pup?
Begin met de vachtverzorging vanaf 8 weken, zodat uw Doodle dan alvast kan wennen. Gebruik vóór de 5 maanden een normale mensenborstel/kam. Om op een zachte manier te laten wennen aan het borstelen. Borstel elke week even om te wennen.
Gebruik de Activet borstel pas vanaf de 5 maanden en dan maximaal 2 keer in de week (liever 1 keer in de week). De groene Activet borstel is voor de Wavy Fleece vachten en voor de Curly Fleece vachten. Bij teveel borstelen met de scherpe pinnentjes van de stevige Activet borstel (elke dag, om de dag) kunt u de haarzakjes irriteren/beschadigen waardoor er minder voedingsstoffen naar de haren kunnen en de vacht zo dof, dunner en droog wordt.
Tussen de 8 en 13 maanden gaat de vacht enorm klitten. Dat komt omdat de puppyvacht dan zal loslaten en niet uit zal vallen, maar aan de volwassen vacht zal blijven klitten (de vachtverwisselingsfase). Het is enorm belangrijk dat u tijdens deze fase de juiste techniek van borstelen beheerst en de juiste borstel gebruikt. U moet tijdens deze fase zeker 3x per week borstelen.
Wanneer uw Doodle de volwassen vacht heeft gekregen(vanaf +/- 13 maanden) borstelt u elke week met de juiste techniek. Deze vacht is weer makkelijk te onderhouden en zal minder snel gaan klitten of vervilten.
Door geregeld met de waterblazer/doodlebooster door de vacht te blazen blijft de vacht schoner en dus de de klitten ook langer weg. Na het borstelen is het slim om de vacht van uw Doodle ruim in te sprayen met een verzorgings spray. Hier zit Keratine in wat er voor zorgt dat de open geborstelde haarschubben weer sluiten. Zo blijft de vacht langer uit de klit en verliest het minder vocht, zodat hij de glans (en bij Curly-Fleece ook zijn krulletjes) weer terug krijgt!
Vanaf welke leeftijd je Doodle laten knippen?
U mag uw Doodle vanaf 5 maanden laten knippen. Zodra u vindt dat de vacht te lang is. Laat dit 1x per 2 a 3 maanden doen, dan blijft de vacht keurig op de gewenste lengte en blijft de vacht gezond en glanzend.
Aangezien Doodle’s een blijvende vacht hebben moet je ze eigenlijk wel 1x per 2 maanden wassen met (honden)shampoo.
Honden was je normaal eigenlijk nooit omdat ze verschillende ruiperioden kennen, waarin ze hun vacht eigenlijk helemaal opschonen. Labradoodles doen dit niet. Meer wassen dan 1x in de 2 maanden is ook weer niet goed, omdat u het evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën op de huid dan teveel verstoort. Dan kunnen allerlei slechte bacteriën gaan overwinnen op de huid wat eveneens het stinken kan veroorzaken. Uiteindelijk kunt u hier meer problemen van krijgen, zoals huidirritaties, schilfers, exzeem en haaruitval.